Gambar Hiasan |
Pakcik Apam Balik Tu Bermula Sebagai Penjaja “Payung Burger” Je Dan Sekarang… | Ada 1 Kisah aku nak share dengan korang semua. Pasal seorang pakcik ni. Aku panggil pakcik tu “Pakcik Apam Balik” (sebab tak tahu nama dia hahahah). Aku tak pasti pakcik tu ada kerja lain atau tak selain dari meniaga Apam Balik dekat dengan Pasaraya Econsave, Klang Utama. (Sekarang Econsave tu dah tutup diganti dengan Pasaraya Matahari. And now dia niaga kat situ pulak). Hahahah aku ni bagitahu macam lah korang tahu kan kat mana. Alaaaa takpelah korang a'aah kan je la ye. Kahkahkah!!
Sepanjang aku jadi pelanggan setia pasaraya Econsave dulu, setiap kali itu jugalah pakcik tu akan ada dan niaga Apam Balik dia. (aku tak pasti samada setiap hari dia akan niaga kat situ atau setiap hujung minggu je. Sebab kami akan beli barang dapur dekat pasaraya Econsave tu masa weekend je.) Dia buka kat tepi jalan je. Dengan motor tenggiling dan “Payung Burger” warna warni dia tu.
Bayangkan dari aku sekolah menengah tak ingat tahun berapa masa tu. Anggaran dari tahun 2000 macam tu lah kalau aku tak silap, dan last year tahun 2017, bila pergi balik, dekat port baru dia berniaga, tengok-tengok je..
“pehhhh dah pakai truck!”
So kalau korang perasan lah kan, dari kisah Pakcik Apam Balik tu, nak berniaga foodtruck ni bukan nya korang kena jual makanan dan minuman hipster je. Untuk menampakkan “grand” nya atau gempak nya perniagaan korang tu. Kau nak berniaga keropok lekor ke, goreng pisang ke, cucur ke, cendol ke, ABC ke, laksa dan macam-macam lagi, boleh je pakai ‘truck’ tu.
Tapi “market” sekarang ni “foodtruck” ni dah jadi macam perniagaan trend. Lepastu mostly mereka yang berniaga foodtruck semua makanan-makanan hipster. Apa tu makanan hipster? Alaaa macam burger cheese leleh gitu. Senang cerita westerfood. Yang berniaga makanan hipster ni kebanyakkan nya terdiri dari golongan-golongan muda.
Haaa..ada lagi satu, kalau korang perasan lah kan, tengah-tengah bandar Kuala Lumpur pun sekarang ni aku perasan dah melambak dah jualan foodtruck ni. Pernah sekali dalam awal tahun lepas aku pergi satu area berdekatan KLCC, ada tempat nama TAPAK. Instead of korang nak duduk lepak kat mamak, korang boleh santai-santai je kat situ. Mostly peniaga yang berniaga kat situ semua nya terdiri daripada peniaga foodtruck. Memang orang sekarang ni suka something yang kelainan. Suka makanan yang lain dari yang lain. Tempat lepak yang lain dari yang lain. Ada keunikkan. Benda-benda tu yang attract orang sekarang ni.
Memang tak dapat dinafikan lah sebenarnya perniagaan foodtruck ini dah berjaya menarik lebih ramai lagi peniaga baru terutama golongan muda untuk mencemburkan diri dalam bidang perniagaan makanan dan minuman.
Sebab permintaan yang luar biasa dari orang ramai terhadap perniagaan “foodtruck”ni, dalam kita tak perasan sebenarnya pihak Wilayah Persekutuan ada sediakan beberapa insentif kepada semua peniaga foodtruck samada yang baru atau lama.
Menteri Wilayah Persekutuan, Datuk Seri Tengku Adnan Tengku Mansor sewaktu Karnival Food Truck Hari Wilayah Persekutuan 2018 pada 7 Februari 2018 yang lalu yang beliau ada bagitahu bahawa setakat kini lebih 220 lesen penjaja food truck telah dikeluarkan Dewan Bandaraya Kuala Lumpur (DBKL) dan telah menyasarkan kira-kira 1,000 lesen akan dikeluarkan menjelang akhir tahun ini. (sumber Utusan Online)
Untung lah orang KL/Putrajaya. Dalam diam sebenarnya ada advantage untuk korang yang minat dengan perniagaan foodtruck ni.
Jadinya jangan tanya lah kenapa Bandar Kuala Lumpur sekarang terutamanya dah banyak peniaga foodtruck sana sini. Ibarat “bagai cendawan tumbuh selepas hujan” gitu. Sebabnya kerajaan dan perasan dah permintaan pada perniagaan foodtruck ni makin tinggi.
Kerajaan sebenarnya dah target dah tahun 2020 nanti takde dah konsep penjaja berpayung tepi jalan. Semua transform gunakan foodtruck. Dan kenapa kerajaan support perniagaan foodtruck ni sebab dia nak penjaja diluar sana lebih teratur, bersih , terutama kebersihan makanan yang perlu dijaga.
Bagus gak tu usaha kerajaan bagi kelebihan macam tu. Takde alasan diorang nak berniaga secara “haram” lagi lepas ni. Nak park payung suka hati. Lepas tu dah lah park suka hati, kotor pula tu. Tak jaga kebersihan. Sampah makanan yang dijual sana sini. Dah cemar pandangan mata orang tengok tengah-tengah bandar kotor dek peniaga “haram” tu.
Actually sebenarnya kenapa pihak berkuasa buat rush atau rampasan pada peniaga-peniaga yang tak ikut rule ni, pertama sebabnya diorang takde lesen berniaga sah. Dah la takde lesen lepastu park sesuka hati. Bila dah park suka hati lepas tu berniaga kotor-kotor. Tak jaga kawasan sekitar berniaga. Bila kena rush, kena rampas nak marah pulak. Bila kerajaan dah sediakan cara dan lorong, tak nak apply, implement. Lepas tu marah-marah.
Untuk mereka yang nak berniaga foodtruck tapi takde modal nak beli truck, korang tak perlu risau sebab kerajaan ada sediakan subsidi deposit RM 10,000 nak beli truck untuk korang berniaga. Ini adalah usaha pihak Kementerian Wilayah Persekutuan bersama TEKUN untuk bantu peniaga-peniaga foodtruck. Dan benda ni sebenarnya memang dah dapat sambutan dari orang ramai sebab diorang dah nampak kelebihan berniaga pakai foodtruck ni lebih senang. Nak angkut barang senanggg, nak setup dan tutup pun senang. Jadi kerja diorang akan jadi lebih mudah.
Sekarang ni pun pihak Wilayah Persekutuan tengah nak cari tempat yang strategik yang lengkap dengan kemudahan fasiliti macam letrik, air, tempat pembuangan sampah untuk peniaga foodtruck.
Akan TETAPI… (ada tetapinya…)
Oleh kerana trend foodtruck yang semakin meluas ni, ada sesetengah peniaga meletakkan harga makanan melambung-lambung. Dah macam setanding harga-harga di restoran makanan. Aku percaya ramai yang agree kan kalau aku cakap makanan dari foodtruck ni mahal giler.
Betul tak?? Kan??
Selain itu juga, melalui program tersebut pihak Wilayah Persekutuan sebenarnya telah memberi idea kepada penjual yang mereka sebenarnya mampu untuk menyediakan pakej menu rakyat di dalam variasi menu makanan yang dijual dengan harga serendah RM5.00 dan menangkis persepsi negatif masyarakat yang mengatakan makanan yang dijual di food truck adalah mahal.
Untuk maklumat tambahan buat korang semua, program Karnival Food Truck Hari Wilayah Persekutuan 2018 yang aku mention tadi tu merupakan penganjuran kali kedua sejak 2017 yang diadakan di KL Sentral. Pakej menu rakyat oleh usahawan food truck ini akan diteruskan di Wilayah Persekutuan yang dapat memberi manfaat kepada warga kota dari segi pilihan makanan dan minuman pada harga yang murah dan berpatutan. Antara lokasi penempatan food truck menu rakyat yang akan datang adalah di Menara DBKL 1, Menara DBKL 3 dan Menara Tabung Haji.
So kepada peniaga-peniaga foodtruck sekitar Selangor/Kuala Lumpur/Putrajaya yang rasa nak join program tu boleh kot korang terus ke laman web Kementerian Wilayah Persekutuan untuk dapat info lanjut pasal program foodtruck tu.
Sepanjang aku jadi pelanggan setia pasaraya Econsave dulu, setiap kali itu jugalah pakcik tu akan ada dan niaga Apam Balik dia. (aku tak pasti samada setiap hari dia akan niaga kat situ atau setiap hujung minggu je. Sebab kami akan beli barang dapur dekat pasaraya Econsave tu masa weekend je.) Dia buka kat tepi jalan je. Dengan motor tenggiling dan “Payung Burger” warna warni dia tu.
Bayangkan dari aku sekolah menengah tak ingat tahun berapa masa tu. Anggaran dari tahun 2000 macam tu lah kalau aku tak silap, dan last year tahun 2017, bila pergi balik, dekat port baru dia berniaga, tengok-tengok je..
“pehhhh dah pakai truck!”
Gambar Hiasan |
Bayangkan selama beberapa tahun dia niaga kat situ, tapi sekarang ni dia masih lagi dengan perniagaan yang sama tapi dah transform pakai lori truck. Bangga kan kalau jumpa orang macam tu? Sebab benda ni kita nampak dengan mata kepala sendiri.
Apam Balik dia not bad gak la. Memang sedap. Tak pernah takde orang yang tak beratur dekat dia. Line selalunya akan full. Tak pernah la tak full.
So kalau korang perasan lah kan, dari kisah Pakcik Apam Balik tu, nak berniaga foodtruck ni bukan nya korang kena jual makanan dan minuman hipster je. Untuk menampakkan “grand” nya atau gempak nya perniagaan korang tu. Kau nak berniaga keropok lekor ke, goreng pisang ke, cucur ke, cendol ke, ABC ke, laksa dan macam-macam lagi, boleh je pakai ‘truck’ tu.
Gambar Hiasan |
Haaa..ada lagi satu, kalau korang perasan lah kan, tengah-tengah bandar Kuala Lumpur pun sekarang ni aku perasan dah melambak dah jualan foodtruck ni. Pernah sekali dalam awal tahun lepas aku pergi satu area berdekatan KLCC, ada tempat nama TAPAK. Instead of korang nak duduk lepak kat mamak, korang boleh santai-santai je kat situ. Mostly peniaga yang berniaga kat situ semua nya terdiri daripada peniaga foodtruck. Memang orang sekarang ni suka something yang kelainan. Suka makanan yang lain dari yang lain. Tempat lepak yang lain dari yang lain. Ada keunikkan. Benda-benda tu yang attract orang sekarang ni.
Gambar Sumber Google |
Gambar Sumber Google |
Gambar Sumber Google |
Sebab permintaan yang luar biasa dari orang ramai terhadap perniagaan “foodtruck”ni, dalam kita tak perasan sebenarnya pihak Wilayah Persekutuan ada sediakan beberapa insentif kepada semua peniaga foodtruck samada yang baru atau lama.
Menteri Wilayah Persekutuan, Datuk Seri Tengku Adnan Tengku Mansor sewaktu Karnival Food Truck Hari Wilayah Persekutuan 2018 pada 7 Februari 2018 yang lalu yang beliau ada bagitahu bahawa setakat kini lebih 220 lesen penjaja food truck telah dikeluarkan Dewan Bandaraya Kuala Lumpur (DBKL) dan telah menyasarkan kira-kira 1,000 lesen akan dikeluarkan menjelang akhir tahun ini. (sumber Utusan Online)
Untung lah orang KL/Putrajaya. Dalam diam sebenarnya ada advantage untuk korang yang minat dengan perniagaan foodtruck ni.
Kerajaan sebenarnya dah target dah tahun 2020 nanti takde dah konsep penjaja berpayung tepi jalan. Semua transform gunakan foodtruck. Dan kenapa kerajaan support perniagaan foodtruck ni sebab dia nak penjaja diluar sana lebih teratur, bersih , terutama kebersihan makanan yang perlu dijaga.
Bagus gak tu usaha kerajaan bagi kelebihan macam tu. Takde alasan diorang nak berniaga secara “haram” lagi lepas ni. Nak park payung suka hati. Lepas tu dah lah park suka hati, kotor pula tu. Tak jaga kebersihan. Sampah makanan yang dijual sana sini. Dah cemar pandangan mata orang tengok tengah-tengah bandar kotor dek peniaga “haram” tu.
Actually sebenarnya kenapa pihak berkuasa buat rush atau rampasan pada peniaga-peniaga yang tak ikut rule ni, pertama sebabnya diorang takde lesen berniaga sah. Dah la takde lesen lepastu park sesuka hati. Bila dah park suka hati lepas tu berniaga kotor-kotor. Tak jaga kawasan sekitar berniaga. Bila kena rush, kena rampas nak marah pulak. Bila kerajaan dah sediakan cara dan lorong, tak nak apply, implement. Lepas tu marah-marah.
Untuk mereka yang nak berniaga foodtruck tapi takde modal nak beli truck, korang tak perlu risau sebab kerajaan ada sediakan subsidi deposit RM 10,000 nak beli truck untuk korang berniaga. Ini adalah usaha pihak Kementerian Wilayah Persekutuan bersama TEKUN untuk bantu peniaga-peniaga foodtruck. Dan benda ni sebenarnya memang dah dapat sambutan dari orang ramai sebab diorang dah nampak kelebihan berniaga pakai foodtruck ni lebih senang. Nak angkut barang senanggg, nak setup dan tutup pun senang. Jadi kerja diorang akan jadi lebih mudah.
Sekarang ni pun pihak Wilayah Persekutuan tengah nak cari tempat yang strategik yang lengkap dengan kemudahan fasiliti macam letrik, air, tempat pembuangan sampah untuk peniaga foodtruck.
Akan TETAPI… (ada tetapinya…)
Oleh kerana trend foodtruck yang semakin meluas ni, ada sesetengah peniaga meletakkan harga makanan melambung-lambung. Dah macam setanding harga-harga di restoran makanan. Aku percaya ramai yang agree kan kalau aku cakap makanan dari foodtruck ni mahal giler.
Betul tak?? Kan??
Tapi menerusi Karnival Foodtruck Hari Wilayah Persekutuan tempoh hari, penganjur utama program tersebut adalah Kementerian Wilayah Persekutuan sendiri telah memperuntukkan supaya peniaga foodtruck yang nak sertai program tu mereka kena ikut harga makanan minuman yang ditetapkan oleh pihak mereka. Setiap usahawan foodtruck hendaklah menyediakan satu menu rakyat di dalam variasi makanan yang dijual oleh mereka dengan tawaran harga RM5.00 sahaja.
Impact nya, program tersebut telah berjaya membuktikan sebanyak 20 usahawan foodtruck yang menyertai karnival ini telah Berjaya menyahut seruan kerajaan dalam membantu mengurangkan kos sara hidup warga kota dengan penjualan makanan dan minuman pada harga yang berpatutan.
Selain itu juga, melalui program tersebut pihak Wilayah Persekutuan sebenarnya telah memberi idea kepada penjual yang mereka sebenarnya mampu untuk menyediakan pakej menu rakyat di dalam variasi menu makanan yang dijual dengan harga serendah RM5.00 dan menangkis persepsi negatif masyarakat yang mengatakan makanan yang dijual di food truck adalah mahal.
So kepada peniaga-peniaga foodtruck sekitar Selangor/Kuala Lumpur/Putrajaya yang rasa nak join program tu boleh kot korang terus ke laman web Kementerian Wilayah Persekutuan untuk dapat info lanjut pasal program foodtruck tu.
Food trucks are the best. Gives the most variety of food in one location. Definitely convenient for a family outing
ReplyDeletePerniagaan roodtruck ni makin ramai yang join dan lebih meriah dari beberapa tahun lepas. Bella tak pernah ke TAPAK tu lagi tapi kalau lalu situ waktu operasi foodtruck ni memang jam lah dengan visitors ramai pergi kesitu. It shows ia satu tarikan kepada orang local dan pelancong asing dan juga satu kemudahan untuk pembeli dan penjual.
ReplyDeleteBagus ideanya tu. Memang foodtruck sebenarnya lebih nampak kemas dan 'maju'. Lagipun, peniaga pun lebih mudah untuk berniaga bukan setakat di satu-satu tempat sahaja. Cuma kadang-kadang kesian juga pada peniaga kecil atau miskin yang mahu mencari rezeki. Semoga ada usaha lebih banyak usaha membantu golongan peniaga begini juga. Amin...
ReplyDeleteWow pakcik apam balik tu memang menggunakan kemudahan yang disediakan kerajaan sekarang ni memang bagus lah sangat membantu dan kita rasa juga nak jadi usahawan Food Truck tengok dah jadi trend...
ReplyDeleteSekarang, semua orang banyak idea dan kreatif. Nak menonjol kena inovstif, baru orang nampak. Good for that uncle apam balik.
ReplyDeleteGuna food truck senang nak bergerak dari satu lokasi ke lokasi seterusnya. Kemas dan inovatif.
ReplyDeletesemoga harga makanan dekat food truck nie tak mahal lah. takut tengok food truck. harga dia, kalah makanan restoran fast food. terima kasih kerajaan di atas inisiatif ini. semoga ia membuka peluang kepada food truck vendor di luar sana untuk berniaga
ReplyDeleteBagusnya pakcik tu. Alhamdulillah rezeki pakcik tu dapat berniaga dari tepi jalan bentang meja transform ke food truck memang mengagumkan. Anak muda sekarang patut contohi pakcik ni. Banyak program khusus untuk usahawan muda. Cuma nak tak nak je
ReplyDeleteoh no wonder lah banyak food truck area kl ni rupanya dbkl bantu hehehe. wah terbaik lah inisiatif dbkl untuk membantu dan memanjukaj industri perniagaan. yang niaga kecik kecik pun puas hati ada food truck! semoga dgn adanya food truck boleh lagi membantu menaikan pendapatan pakcik..
ReplyDeleteSuka food truck yang banyak di Malaysia sekarang ni. Senang nak cari makanan. Nampak je food truck, sure berhenti dan cari parking. Sebab ruby tahu dan pasti bahawa di kawasan food truck ada Takoyaki, nachos bolognaise dan air jagung. Hahahaha. Hebat tak? Mudahnya sekarang. Cuma harga rm 5 tu bagus dikekalkan. Saiz hidangan biar banyak mcm memula dulu. Hahaha. Kalau makan di food truck mesti berkongsi sebab saiz hidangan banyak. Sekarang macam kurang je. Wuwuwuw
ReplyDeletebagus idea food truck ni teruskan membuka lesen sbb memudahlan peniaga2 membawa segala peralatan dan memasak panas2 utk pelanggan. idea ni lama sudah dipakai oleh mejaja pasar malam tapi mereka guna truck biasa lama. cuma dinaik taraf lebih selesa dan moden dfn truck baru.. tah oah pd semua peniaga food truck Malaysia.. all d best
ReplyDeleteI love to buy my lunch from the food truck vendors, they are delicious, fast, variety and also most of their prices are more reasonable than restaurant.
ReplyDeletefood truck yang bagusnya dia dapat kekalkan kebersihan..dan makana yg dijual biasanya agak unik dan rare..suka jug alepak food truck sbb pilihan makannya dia banyak
ReplyDeleteBagus la ada penyelesaian pada harga makanan foodtruck yang mahal. Seronok tengok penjual semua dah menggunakan konsep foodtruck ni, memang nampak lagi bersih dan teratur. Hopefully akan ada banyak lagi variasi makanan, sekarang pun dah banyak, tapi kita banyakkan lagi.. hehehehe..
ReplyDeletewah nak pergi la bila balik klang, nak rasa juga..hehe. Makan dekat foodtruck ni best, ada macam-macam jenis makanan ita boleh pilih. meria suasana..bagus kerajaan bagi peruntukan ni, bolehla diaorang business
ReplyDeleteBagus ada berniaga foodtruck ni, macam2 makanan yang boleh di nikmati... Lebih tersusun dari gerai-tepi jalan
ReplyDeleteitulah orang selalu cakap; rezeki tak pernah salah alamat kan. yang penting dari side kita kena usaha sehabis baik dan minta Allah bantu. bangga betul ainy bila ada yang berjaya macamni. walaupun pelan2 tapi nampak progress kan. moga pakcik ni terus sukses!
ReplyDeletekita pun ada plan nak buat food truck ni..harap berjaya jugakl
ReplyDeleteTapak food truck kat bangi pun ok jugaklaa, tapi tak semeriah urban street dining tu, meriah habisss
ReplyDeleteseronok tengok bukan sahaja pelbagai jenis makanan, tp pelbagai truck yg cantik2 ...
ReplyDeleteterus rasa teruja nak try satu2 menu kat setiap truck tu...
Menarik food truck ni
ReplyDeletesuka dengan konsep food truck nampak bersih dan kemas dah tu menu pun pelbagai
ReplyDeletelepas ini dia akan lebih berjaya dengan bantuan yang ada kan?
ReplyDeleteSangat suka dengan konsep food truck
ReplyDeleteKhaty memang suka menu di food truck sebab ada banyak pilihan. Harga pun berpatutan
ReplyDeleteSuka beli kt food truck..bersih dan bersih
ReplyDeleteSuka pulak tengok food truck banyak macam ni.Mrmang bagus jika mereka buat perniagaan food truck ni
ReplyDeletewahh mesti bestt!
ReplyDeletewahh mesti bestt!
ReplyDelete